BLOG

JAVNI POZIV GRADA BEOGRADA

Grad Beorgad – sekretarijat za poljoprivredu je 22.04.2024. raspisao konkurs za dostavljanje prijava za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti voćarstva, povrtarstva,  i ratarstva na teritoriji grada Beograda za 2024. godinu.

IPARD 3

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije objavilo je plan poziva za IPARD 3 program za 2024. godinu i prema planu IPARD 3 program trajaće do 2027. godine. 

Sezona gajenja borovnice u 2023. godini

U zasadima borovnice u Srbiji, sezona njenog gajenja se privodi kraju. Spremaju se rodni pupoljci za narednu sezonu i biljke se polako pripremaju za ulazak u fazu mirovanja. Proizvodnja borovnice u ovoj sezoni  bila je teška i nepredvidiva. U tome su klimatski faktori igrali značajniju ulogu. 

Kako podići plantažu borovnice kada je u pitanju hidroponski uzgoj?

Vreća ili saksija je dilema koju investitori imaju kada je u pitanju podizanje plantaže borovnice i hidroponski uzgoj. Holanđani imaju zasade u saksijama stare preko 15 godina. Jednom posađena sadnica u saksiji se i dan danas eksploatiše u bez ikakvih problema. Rok trajanja saksije ukoliko nema mehaničkih oštećenja je u praksi od 15 godina pa na više.

Rekordni prinosi holandskih borovnica na srpskim plantažam

Naša zemlja jedna je od glavnih proizvođača bobičastog i jagodičastog voća,a malo ko zna da pelceri ovog voća dolaze iz Holandije gde se proizvodi zasigurno najkavlitetniji sadni materijal koji pre svega prođe sve kontrole. Kako bismo došli do kvalitetnog ploda koji može da odgovori današnjem tržištu na najbolji način, važno je imati dobru sadnicu koja je proizvedena na kvalitetan način i po određenim standarima. Kvalitetan uzgoj sadnica odraziće se kako na ukus tako i na izgled samog roda, što je možda i od presudnog značaja kada dođe do kupovine.

mode_edit