Vesti

Sezona gajenja borovnice u 2023. godini

U zasadima borovnice u Srbiji, sezona njenog gajenja se privodi kraju. Spremaju se rodni pupoljci za narednu sezonu i biljke se polako pripremaju za ulazak u fazu mirovanja. Proizvodnja borovnice u ovoj sezoni  bila je teška i nepredvidiva. U tome su klimatski faktori igrali značajniju ulogu. Blaža zima sa malom količinom padavina i niskim temperaturama, ukazivala je da će vegetacija i ove sezone ranije početi.

Kako podići plantažu borovnice kada je u pitanju hidroponski uzgoj?

Vreća ili saksija je dilema koju investitori imaju kada je u pitanju podizanje plantaže borovnice i hidroponski uzgoj. Holanđani imaju zasade u saksijama stare preko 15 godina. Jednom posađena sadnica u saksiji se i dan danas eksploatiše u bez ikakvih problema. Rok trajanja saksije ukoliko nema mehaničkih oštećenja je u praksi od 15 godina pa na više.

7 razloga zašto maline treba uvrstiti u svoj jelovnik


Legenda o ovoj crvenoj bobici vraća nas nazad u drevna vremena i kaže da je latinsko ime maline – Rubus Idaeus izvedeno od planine Ida u Turskoj gde su je otkrili grčki bogovi i tako joj dali ime. U ta vremena malina je korišćena u medicinske svrhe, više kao lek nego kao hrana. Bobice maline skupljali su stanovnici Troje, kao i ljudi iz naselja u podnožju planine Ida u vreme Isusa Hrista.

Rekordni prinosi holandskih borovnica na srpskim plantažam

Naša zemlja jedna je od glavnih proizvođača bobičastog i jagodičastog voća,a malo ko zna da pelceri ovog voća dolaze iz Holandije gde se proizvodi zasigurno najkavlitetniji sadni materijal koji pre svega prođe sve kontrole. Kako bismo došli do kvalitetnog ploda koji može da odgovori današnjem tržištu na najbolji način, važno je imati dobru sadnicu koja je proizvedena na kvalitetan način i po određenim standarima. Kvalitetan uzgoj sadnica odraziće se kako na ukus tako i na izgled samog roda, što je možda i od presudnog značaja kada dođe do kupovine.

ATP Irrigation učesnik sajama jagodastog voća i proizvoda sa geografskim poreklom u Arilju

Opština Arilje domaćin je Prvog sajma jagodastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla. Na sajmu, koji će se održati 29. jula, učestvovaće više od 100 najznačajnijih predstavnika proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, predstavnici udruženja proizvođača, resornog Ministarstva i Poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi iz cele Srbije.

ATP Irrigation na Belgrade Berry Festivalu

Prvi Belgrade Berry Festival, manifestacija posvećena jagodastom voću biće održan 2. jula na platou ispred TC Galerija u Beogradu od 9 – 22 časa. Na manifestaciji učestvuje preko 20 izlagača iz cele Srbije koji će izložiti jagodasto voće i proizvode od domaće maline, jagode, borovnice, kupine.

mode_edit