Stubovi za protivgradnu zaštitu

DRVENI ILI BETONSKI STUBOVI ZA PROTIVGRADNU ZAŠTITU

Koji su stubovi bolji za protivgradnu zaštitu?

Na osnovu sledećih činjenica svaki investitor bi trebalo da odluči koje stubove će izabrati:

- Betonski stub, ma koliko imao glatku površinu, ima pore i šupljine u kojima spore gljivica i larve insekata mogu da prezime i čekaju narednu godinu i pogodno vreme za svoj razvoj i ugrožavanje plantaže.
- Betonski stub je manje elastičan.
- Betonski stub je težak, sklon potanjanju i na cenu stuba uvek treba dodati i cenu ploča protiv potanjanja.
- Kape koje se koriste pri montaži betonskih stubova su 3 do 4 puta skuplje u odnosu na kape koje se koriste pri montaži drvenih stubova.
- Ako se topi sneg voda će se povlačiti uz stub (beton upija vodu). Ako noću imamo mraz doćiće do smrzavanja vode i do oštećenja stuba na nivou oko 20 – 50 cm iznad tla, u zavisnosti od visine snega. Betonski stub može da bude rešenje gde nema drveta i gde nema oštrih mrazeva (italija, Grčka, Španija, ...)
- Beton i metal su provodnici toplote. Leti je beton topliji a zimi hladniji od zemljišta u koje je pobijen. Korenov sistem biljaka koji je u kontaktu sa stubom trpi stres i to se direktno odražava na prinos. O ovom detalju gotovo da niko ne razmišlja na vreme. U gustoj sadnji imamo po 1 ha oko 3.500 – 4.000 sadnica, oko 400 stubova tako da 8 % sadnica ima kontakt korenovog sistema sa stubom.
- Drveni stub je lakši, ne potanja, elastičan je.
- Drveni stub se impregnira smolama na bazi bakra i u njegovim šupljinama ne mogu da prezime spore gljivica i larve insekata.
- Nema temperaturne razlike u kontaktu drvenog stuba i korenovog sistema.
Na osnovu prethodnih činjenica bi trebalo da svaki investitor napraviti svoj izbor stubova.

protivgradna zaštita drveni stub sa kapom

Koji drveni stub je najbolji - materijal i dimenzija?

Prvo što se gleda kod drvenih stubova je dubina impregnacije. Ako je stub impregniran u dubinu nekoliko centimetara rok trajanja stuba je oko 15 godina. Postavlja se pitanje šta se dešava kada se pojavi naknadna pukotina dublja od dubine impregnacije. Normalno, na tom mestu stub nije zaštićen što je, po našem mišljenju, više nego dovoljan razlog da Vaš izbor bude stub koji je impregniran po celom preseku. Na raspolaganju, od impregniranih stubova, imamo 3 vrste: smrča, bor i ruska breza. Stubovi mogu biti impregnirani po celom preseku. Fabrička garancija je 15 godina.

Stubovi su dužine od 3 do 4.5 m i prečnika 10 – 15 cm. Ukoliko investitor želi moguće je isporučiti i duže stubove na čiju isporuku bi se čekalo nekoliko nedelja duže.

Protivgradna zaštita drveni stub sa kapom
Drveni stub za protivgradnu zaštitu
Drveni stub za protivgradnu zaštitu
Betonski stub za protivgradnu zaštitu
Drveni stub za protivgradnu zaštitu
Protivgradna zaštita

Kontaktirajte nasPošaljite nam poruku

Kontakt forma

ATP Irrigation d.o.o.

ATP Irrigation d.o.o. posluje pod ovim nazivom od 2005. godine, a prethodno, kao ATP GROUP, od 1998. godine, tako da smo na tržištu Srbije prisutni već 20 godina. Radno vreme kompanije: Radnim danom od 8-16h, subotom 08-12h.

Adresa

ATP Irrigation
Bulevar Oslobođenja 172
11040 Beograd, Srbija

Pronađite nas
mode_edit