Navodnjavanje borovnica

navodnjavanje borovnice

NAVODNJAVANJE BOROVNICA U ZEMLJIŠTU

U većini lokaliteta Srbije gde postoje optimalni uslovi za uzgoj borovnice nemamo dovoljne količine padavina ili je njihov raspored tokom vegetacije nepovoljan pa se javlja potreba za navodnjavanjem čak i u područjima gde imamo izobilje padavina. U visokointenzivnim zasadima navodnjavanje borovnice je obavezna mera nege, a najracionalniji i najviše korišćen način navodnjavanja je sistem kap po kap.

Biljke borovnice su veliki potrošači vode, ali zbog specifičnosti korenovog sistema ne vole da leže u vodi. Preporučuje se navodnjavanje najmanje dva puta dnevno na težim, dok se na peskovitijim zemljištima prepručuje učestalije navodnjavanje sa manjim količinama vode. Konstantno održavanje vlage u zemljištu je vrlo važno jer i najmanje isušivanje može ostaviti niz posledica kod biljaka borovnice. U vrelim danima ukoliko se ne obezbede dovoljne količine vode, dolazi do sušenja i odbacivanja listova, a neretko i zastoja u porastu mladih prirasta kod biljaka borovnice.

Vrlo je važno i da imamo dovoljne količine vode za navodnjavanje. Kada borovnica uđe u pun rod u 6-7-oj godini poželjno je imati skoro svakodnevno 30-40m3/ha u periodu berbe. Optimalnim navodnjavanjem u fazi intezivnog porasta ploda veličina ploda se može povećati i za 20%. Pored dovoljnih količina vode za uspešnu proizvodnju borovnice vrlo je važno proveriti i kvalitet vode za navodnjavanje. Važni parametri su pH vrednost vode, sadržaj karbonata i Fe.

Navodnjavanje sistemom kap po kap pored toga što ravnomerno snabdeva biljke borovnice vodom i omogućava i fertigaciju (unošenje hranljivih elemenata kroz sistem za navodnjavanje). Ovaj sistem ima i niz drugih prednosti kao što su racionalna potrošnja vode i manji razvoj bolesti naročito u vreme zrenja jer se biljke ne kvase.

navodnjavanje borovnice

ATP IRRIGATION uspešno projektuje sisteme navodnjavanja više od 15 godina. U ponudi imamo čvrsta creva italijanskog proizvođača ATP srl, izrađena od granulata sa debljinom zida 1.1 mm.   U ponudi imamo creva sa kapljačima za ravan teren (Double), za teren pod nagibom (kompenzujućim) i drop-stop kapljačima. Kapljači sa 6 izlaznih rupica omogućavaju ravnomerno kapanje kako na ravnom terenu  tako i na terenu pod nagibom i mogu se koristiti različitim tipovima zemljišta.

Novitet kod drop-stop (DS) kapljača je zadržavanje nadpritiska u lateralu od 0,3bara što omogućava istovremeno započinjanje i zaustavljanje navodnjavanja na svim kapljačima. Time je omogućeno precizno navodnjavanje i distribucija hranica svim biljkama bez obzira na njihov položaj na plantaži. 

S obzirom da borovnici više odgovaraju dobro drenirana zemljišta sa većim sadržajem peska  verzija kapljača sa 6 rupica omogućava ravnomerno kapanje bez brzog proceđivanja vode u dublje slojeve zemljišta. Razmak kapljača može ići od 15 do 100 cm u zavisnosti od biljne vrste i razmaka sadnje, a za borovnicu se preporučuju creva sa razmakom kapljača na 30 cm i kapacitetom od 2 l/kapljaču. Do ulaska u punu rodnost dovoljan je jedan lateral, dok od 6 godine kada biljke razviju snažnu vegetativnu masu i uđu u pun rod potrebno je instalirati i drugi lateral. Creva su otporna prema trenju i mehaničkom stresu, ptice ne mogu da ih probuše, a zahvaljujući debljini zida u praksi traju između 15 i 20 godina.

Pored creva za navodnjavanje ATP Vam može ponuditi kompletan fiting, uređaje za prihranu, pumpe, kao i automatizaciju sistema po želji investitora. Za naše kooperante dajemo posebne pogodnosti pri kupovini sistema za navodnjavanje i besplatno pojektovanje sistema.

Više o automatizaciji sistemima za navodnjavanje možete videti na sledećem linku: AUTOMATSKI SISTEMI ZA NAVODNJAVANJE

Za sve informacije oko sistema za navodnjavanje možete kontaktirati kolegu sa višedecenijskim iskustvom Mile  +381 63 80 37 132 ili E-MAIL

VAŠ ATP IRRIGATION

ATP IRRIGATION

Kontaktirajte nasPošaljite nam poruku

Kontakt forma

ATP Irrigation d.o.o.

ATP Irrigation d.o.o. posluje pod ovim nazivom od 2005. godine, a prethodno, kao ATP GROUP, od 1998. godine, tako da smo na tržištu Srbije prisutni već 20 godina. Radno vreme kompanije: Radnim danom od 8-16h, subotom 08-12h.

Adresa

ATP Irrigation
Bulevar Oslobođenja 172
11040 Beograd, Srbija

Pronađite nas
mode_edit