Mašina za izradu bankova za borovnice

BANKOVI ZA BOROVNICU

bankovi za borovnicu

Za sadnju borovnica preporučujemo visoke bankove. Korenov sistem u fazi kada je biljka u punoj vegetaciji doseže do 40-50cm u dubinu. Ako sadite u nivou tla onda će deo korenovog sistema biti ispod nivoa tla i tokom kišnih godina suvišna vlaga će gušiti biljku što če se svakako odraziti na prinos i profit. Ako sadite borovnicu na niskim bankovima onda će deo korenovog sistema biti ispod nivoa tla i u kišnoj godini biće identičnih problema kao i kada se borovnica sadi u nivou tla, utoliko manjih ukoliko je banak veće visine.

ATP IRRIGATION poseduje mašinu koja pravi banak u sabijenom stanju visine 52 cm. To će obezbediti da korenov sistem bude uvek u banku, čak i posle 6-8 godina od sadnje.

projekatovanje plantaze borovnice

Drugi problem je struktura tla. Najčešće posle 30cm dubine imamo povećan sadržaj gline i manju kiselost tla. Jasno je da će posle početnog uspeha u uzgoju, čim korenov sitem prođe dubinu od 30cm, početi da se javljaju problemi.

Kod izrade visokih bankova ATP-ova mašina sa širine od 2,2m i dubine od 20cm skuplja zemlju i diže je u banak visine 65cm. Zatim, valjak sabija banak na visinu 52cm dok je širina banka na vrhu 40cm a u osnovi je 85-90cm. Na ovaj način prikupljena zemlja je boljeg hemijskog i mehaničkog sastava i napravljen je banak koji se dodatno može sleći još samo par centimetara. Na taj način nikada ne može doći do gušenja korenovog sistema, usporavanja rasta i razvoja sadnice. Ovakvom pripremom zemlje stvoreni su potrebni preduslovi za uspešan uzgoj borovnice.

Napomena: Čim je sadnja završena eventualna greška u pripremi zemlje više se ne može popraviti.

bankovi za borovnice

Idealno je našem stručnom timu dostaviti katastarske brojeve parcela i naziv katastarske opštine ili skicu u razmeri, najbolje urađenu u AutoCad-u. Naš stručni tim će nacrtati bankove, stubove za protivgradnu mrežu, sadnice, raspored oprašivača i onda na osnovu crteža teren se može razmeriti pred izradu bankova. Rastojanje između redova koje se preporučuje za naše uslove i traženi sortiment je 3m, a rastojanje između sadnica u redu je 1m. Za bočno rastojanje između međe i prvog reda i zadnjeg reda i međe treba ostaviti po 4m a čeono od međe do prve sadnice 6m.

Potrebno je napomenuti da, pre izrade samih bankova, dubina fino usitnjenog zemljišta mora biti minimum 22-25 cm. Idealno oruđe za pripremu zemljišta je rotodrljača, mnogo bolja od freze koja pravi plužni đon a rotodrljača ne. Za mašinu za izradu bankova neophodan je da investitor obezbedi traktor snage oko 100 KS, koji na hidrauliku može da podigne 1.000 kg.

masina za bankove za borovnica
masina za bankove

VIDEO: Mašina za izradu bankova za borovnicu

Kontaktirajte nasPošaljite nam poruku

Kontakt forma

ATP Irrigation d.o.o.

ATP Irrigation d.o.o. posluje pod ovim nazivom od 2005. godine, a prethodno, kao ATP GROUP, od 1998. godine, tako da smo na tržištu Srbije prisutni već 20 godina. Radno vreme kompanije: Radnim danom od 8-16h, subotom 08-12h.

Adresa

ATP Irrigation
Bulevar Oslobođenja 172
11040 Beograd, Srbija

Pronađite nas
mode_edit