KAKO OBEZBEDITI VISOK PRINOS BOROVNICE I NAJBOLJU CENU NA TRŽIŠTU

Kvalitet vode za navodnjavanje igra ključnu ulogu u uspešnom uzgoju borovnice. Borovice su osetljive biljke koje zahtevaju specifične uslove kako bi se pravilno razvijale i dale dobar prinos plodova. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir u vezi sa kvalitetom vode za navodnjavanje borovnica.

  1. pH vrednost vode: Borovicama prija kisela pH vrednost tla između 5,0 i 5,5. Ako je voda kojom se zaliva previše alkalna, može doći do poremećaja u apsorpciji hranljivih materija, što može uticati na rast i razvoj biljke.

  2. Sadržaj soli: Prevelika koncentracija soli u vodi može biti štetna za borovnice. Visok nivo soli može dovesti do oštećenja korena i sprečiti biljke da apsorbuju vodu i hranljive materije. Preporučena elektrovodljivost (EC) vode za borovnice je obično u rasponu od 0,3-0,7 µS/cm.

  3. Sadržaj hranljivih materija: Voda za navodnjavanje može sadržati određene hranljive materije, poput azota, fosfora i kalijuma. Prekomerna količina hranljivih materija u vodi može dovesti do neravnoteže u ishrani biljke ili čak do prekomernog đubrenja. Preporučuje se testiranje vode kako bi se odredio njen sadržaj hranljivih materija i prilagodio unos dodatnih đubriva.

  4. Kontaminanti u vodi: Prisustvo hemikalija, teških metala ili drugih kontaminanata u vodi može biti štetno za biljke i ljudsko zdravlje. Ako koristite izvor vode koji može biti kontaminiran, trebali biste razmotriti upotrebu odgovarajućih filtera ili prečišćavanje vode pre nego što je koristite za navodnjavanje.

  5. Vodni kapacitet i drenaža tla: Kvalitet vode za navodnjavanje takođe je povezan s fizičkim svojstvima tla. Vodni kapacitet i drenaža tla utiču na sposobnost biljaka da upiju vodu i hranljive materije. Tlo bi trebalo biti dobro drenirano kako bi se izbeglo zadržavanje vode, što može dovesti do truljenja korena.

Uzgoj borovnice zahteva pažljivo upravljanje svim ovim faktorima kako bi se osigurao optimalan rast i prinos biljaka. Zato se i preporučuje konsultovanje stručnjaka. Na slikama možete videti kakve su bile biljke korišćenjem neodgovarajuće vode, bez tretmana, tokom 2022. godine kao i kakve su sada u 2023. godini, tokom sezone sazrevanja, uz korišćenje kvalitetno tretirane vode. Ovaj kvalitet je postignut hemijskim tretamanom vode kojim su parametri dovedeni u tehnološki prihvatljive granice.

borovnice

Ukoliko je i Vama potreban savet kako da postanete uspešan proizvođač sveže borovnice vrhunskog kvaliteta i time ostvarite visok prinos i najbolju cenu na tržištu, naš stručni tim će Vam pomoći u tome. 

Biće nam zadovoljstvo da nas pozovete. Naši brojevi telefona su 011/26 61 857, 011/ 26 66 662, 063/80 37 132 ili 062/80 37 140.

Zapratite naš IG i FB nalog sa najaktuelnijim temama.

Pišite nam na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

mode_edit