Želite da snizite holesterol, smanjite rizik od srčanih oboljenja i budete zdravi i vitalni? Onda vam je potrebna superhrana!
Za novi život vaših biljaka!
Zamislite superhranu, a ne lek, dovoljno moćnu da vam pomogne da snizite holesterol, smanjite rizik od srčanih oboljenja i raka i kao dodatni bonus, da vam podigne raspoloženje. A nema ni neželjenih efekata! Ova superhrana koja menja život je trenutno dostupna u vašem lokalnom supermarketu.
Efekat koji ishrana može da ima na to kako se osećate danas i u budućnosti je zapanjujući, kažu nutricionisti. Čak i za ljude koji su zdravi, uticaj je neverovatan. 50% do 70% bolesti može biti eliminisano onim što ljudi jedu i koliko se kreću: bolesti srca, dijabetes, rak, hipertenzija, na sve to možemo uticati.
Ne treba vam određena hrana za određene bolesti. Zdrava ishrana koja uključuje niz sledećih super namirnica pomoći će vam da održite svoju težinu, da se borite protiv bolesti i da živite duže. U najbolju superhranu koja nudi super zaštitu zdravlja spadaju: pasulj, borovnice, brokoli, zob, pomorandže, bundeva, losos, soja, spanać, čaj (zeleni ili crni), paradajz, ćuretina, orasi i jogurt. Jedna stvar im je zajednička: svaka od ovih namirnica je prava (neobrađena) hrana.
Na spisku najboljih super namirnica, nazovi superhrane, koje nude super zaštitu zdravlja, u samom vrhu nalazi se BOROVNICA sa svim svojim značajnim benefitima po naše zdravlje.

Borovnice, antioksidantna superhrana
Prepune antioksidansa i fitoflavinoida, ove bobice su takođe bogate kalijumom i vitaminom C, što ih čini najboljim izborom lekara i nutricionista. Ne samo da mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i raka, već deluju i protiv upalno.
Upala je ključni pokretač svih hroničnih bolesti, tako da borovnice imaju mnoštvo prednosti. Kada birate bobičasto voće, imajte na umu da što je tamnije, ima više antioksidanata. Preporučena porcija (oko 1/2 šolje) svežih bobica svaki dan, mada su i zamrznute jednako dobre. Obavezno uključite i puno drugog voća i povrća u svoju ishranu. Zapamtite takođe da, generalno, što više boje imaju, to je više antioksidanata.

Pune su vitamina i minerala
Pored toga što ima malo kalorija, borovnice su bogate hranljivim materijama. Oni su dobri izvori vitamina C i vitamina K, kao i mangana. Šolja borovnica obezbeđuje sledeći preporučeni dnevni unos vitamina i minerala:
Vitamin C: 24%.
Vitamin K: 36%.
Mangan: 25%.
Dijetalna vlakna: 14%.
Vitamin C je poznat po jačanju imunološkog sistema i jačanju drugih telesnih funkcija, dok vitamin K pomaže u pravilnom zgrušavanju krvi. U međuvremenu, mangan takođe može da pomogne u zgrušavanju krvi, istovremeno podstičući snagu kostiju i mišića.

Pomaže u regulisanju nivoa holesterola
Borovnice su bogate rastvorljivim vlaknima. Rastvorljiva vlakna se vezuju oko žuči u našim crevima i pomažu u uklanjanju te žuči. Žuč je otpad koji se sastoji od nekoliko stvari - uključujući holesterol, žučne kiseline, soli, metale i bilirubin (supstanca koja se proizvodi nakon razgradnje crvenih krvnih zrnaca) - zbog čega je njeno uklanjanje toliko važno. Kada se rastvorljiva vlakna vežu oko žuči, ona pomažu u njenom uklanjanju, što može dovesti do smanjenja holesterola, čime direkto delujemo na sprečavanje ili smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Kontrola šećera u krvi
Pošto borovnice sadrže mnogo vlakana i manje šećera u poređenju sa drugim voćem, one ne izazivaju porast šećera u krvi. Za ljude sa određenim zdravstvenim stanjima, poput insulinske rezistenicije koja može dovesti do dijabetesa tipa 2, naučnici smatraju da bi ovaj pozitivan efekat mogao pomoći u kontroli šećera u krvi. Istraživanje 2020. na ljudima koji žive sa dijabetesom tipa 2 otkrilo je da svakodnevno konzumiranje borovnica snižava određene kardiometaboličke zdravstvene parametre, kao što su trigliceridi.

Snižavanje krvnog pritiska
Studija iz 2019. godine na ljudima koji žive sa metaboličkim sindromom pokazala je da svakodnevno konzumiranje borovnica ima pozitivan uticaj. Konzumiranje borovnica pomaže u smanjenju krvnog pritiska kod ljudi koji imaju metabolički sindrom jer pomaže telu da proizvodi više azotnog oksida, koji opušta vaše krvne sudove.

Kako izvući najviše koristi od borovnice?
Nema loše strane u konzumiranju borovnice svaki dan jer su toliko zdrave. Najviše koristi ćete svakako dobiti od svežih bobica. Iako su ukusne, palačinke ili mafini od borovnice nisu baš tako zdravi. Antioksidansi mogu biti oštećeni toplotom. Mi ne uništavamo vlakna, a još uvek imamo vitamine i minerale. Ali toplota može uticati na sadržaj antioksidansa. Dakle, sirove, sveže i organske borovnice su najbolji način.
Borovnice su voće pogodno za obroke u bilo koje vreme. Možete ih kombinovati sa žitaricama, ovsenim pahuljicama ili praviti smutije i voćne salate. Kao smrznuto voće, možete ih staviti u toplu ovsenu kašu i ostaviti da se odmrznu kako bi njihovi sokovi oslobodili prirodnu slatkoću i ukus. Ili ih jednostavno grickajte zamrznute kao osvežavajuću užinu.
