Rane sorte sadnica jagoda

Povratak na odabir sorti jagoda

RANE SORTE JAGODA

Wendy je jedna od najranijih sorti jagode koja je prilagođena uslovima umerenokontinentalne klime. Očekivani početak berbe je kraj aprila-početak maja meseca.

Formira snažan bokor sa dugim rodnim grančicama koje ostaju poluuspravne u prvoj seriji berbe. Karakteriše se uniformnim, jarko crvenim, izuzetno atraktivnim plodovima bogatog i osvežavajućeg ukusa. Plod je široko konusan, krupan, čvrst, dobro podnosi zamrzavanje. Sadržaj ukupnih kiselina u plodu je nešto niži, što joj daje veću slast koja je praćena izuzetnom aromom jagode.

Umerene je produktivnosti, ali tokom čitave sezone daje krupan plod. Prosečna težina ploda je 13-14gr. Odličan izbor za ranu proizvodnju na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru.

TOP TEN po klasifikaciji Noursefarms rasadnika.

sadnice jagoda    sadnice jagoda

sadnice jagoda    honeoye jagoda
honeoye jagoda    honeoye jagoda

HONEOYE (Medena) je stara sorta sa kojom je veliki broj proizvodjača bio zadovoljan zbog ranog dospeća (jedna od najranijih sorti), ukusa i zato što je veoma dobre rodnosti. Jedan od dobijenih komentara proizvodjača sa iskustvom, koji je prvi put gajio Honeoye bio je – "Kraljica jagoda".

Biljka je otporna na zimske mrazeve, ima uspravne listove, tolerantna je na bolesti lista. Ima dugačak period zrenja sa visokim procentom krupnih plodova tokom čitave sezone. Izuzetno je otporna u hladnim klimatskim područjima.

Plodovi su čvrsti, srednje krupni, jasno crvene boje, veoma ukusni. Odlično podnose zamrzavanje. Genetski potencijal sorte je 900-1050 gr. (oko 10 gr po plodu).

Kod Honeoye sorte u punoj berbi imamo više plodova nego lista i sorta je iz tog razloga posebno dobra za plantaže kod kojih ima dosta rose (zbog slabije bujnosti izbeći će se problemi sa truleži plodova).

honeoye jagoda    honeoye jagoda
honeoye jagoda    honeoye jagoda
honeoye jagoda    honeoye jagoda


Sjajan početak leta

rumba jagoda

Rumba je sorta ranog vremena zrenja (među najranijim u Evropi), koja se ističe svojim predivnim, sjajnim, svetlo crvenim plodovima. Najbolje osobine Rumbe su duga mogućnost skladištenja i lep sjaj koji je jasno izražen i posle nekoliko dana čuvanja. Rumba gotovo nikada ne formira deformsane plodove. Pogodna je za gajenje u hladnijim regionima Zapadne Evrope. Na otvornom polju Rumba se gaji kao zamena za sortu Honeoye. Uspešno se može gajiti i u tunelima.

Cvetanje i period berbe
Rumba cveta prilično rano pa ponekad može doći do izmrzavanja cveta usled pojave noćnih mrazeva. Cvetovi su srednje veličine i formiraju veliki broj prašnika. Produkcija polena je više nego dovoljna, što osigurava dobro zametanje plodova. Period početka cvetanja i berbe su slični kao kod sorte Honeoye. Međutim, berba kod Rumbe duže traje što rezultira većim ukupnim prinosom u poređenju sa sortom Honeoye. Plodonosi oko 27 – 28 dana. Daje visok procenat plodova prve klase.

Kvalitet ploda
Plodovi sorte Rumba su uniformni, intezivno sjajni, crvene boje, sočni i prijatnog ukusa. Iako su semenke blago udubljene ponekad se jasno ističu na plodovima. Plodovi su čvrsti i dobro podnose rukovanje sve dok se berba izvodi u pravim uslovima. Pored toga, veoma su sjajni čak i nakon nekoliko dana skladištenja. Prosečna masa ploda je značajno veča u poređenju sa plodom sorte Honeoye. Druga serija plodova je takođe dobre krupnoće. U izuzetnim situacijama primarna serija plodova može biti veoma krupna. Kako Rumba, kao i Honeoye, daje tamno obojene plodove berba se mora izvoditi redovno i na vreme. Generalno plod je prilično otporan prema truleži ploda (Botrytis), pepelnici (Sphaerotheca macularis) i efektima kiše.

Produktivnost
Rumba daje veći prinos u poređenju sa sortom Honeoye. Takođe, krupnoća ploda je značajno veća. Iznad svega krupnoća plodova druge i treće serije je dobra. Plodovi sorte Rumba se lako beru i zahtevaju veoma malo sortiranja. Pokrivanjem biljaka agrilom berba može početi i 4 do 7 dana ranije. Očekivano je da se u punom rodu ubere do 1050 gr po bokoru (odnosno 270 gr u prvom rodu kod prolećne sadnje).

Osetljivost prema prouzrokovačima bolesti
Rumba je minimalno podložna bolestima. Bokor je veoma snažan i do sada gotovo nisu uočeni veći problemi sa prouzrokovačima bolesti kod jagode. Pokazala je otpornost i prema prouzrokovačima bolesti iz zemljišta kao što su kožasta trulež (Phytophthora cactorum) i traheoverticilioza (Verticillium dahliae).

rumba jagoda

Iskustva proizvođača
Gajenje sorte Rumba počinje najčešće sa frigo sadnicama. Rumba produkuje zdrave plodove, koji ne dostižu naročito veliku krupnoću. Do druge godine formira snažan bokor koji daje odličan prinos. Rodne grančice rastu dovoljno daleko od biljke, ali nisu previše duge, što omogućava izvesnu zaštitu od noćih mrazeva i jake kiše. Kao i druge sorte, Rumba zahteva pravovremenu zaštitu od crne truleži korena i truleži plodova. Sorta Rumba je naročito povoljna za ranu proizvodnju na otvorenom polju.
Vrlo dobre rezultate daje i pri gajenju u tunelima. Berba počinje nekoliko dana nakon sorte Clery, ali period berba traje duže. Istovremeno, Rumba produkuje više plodova u prvoj berbi u poređenju sa Clery.
Postoje neke indicije da Rumbi ne treba davati previše bora (B), jer ovaj mikroelement biljka veoma lako apsorbuje što vrlo brzo rezultira suficitom. Osim pomenutog, Rumba nema nekih posebnih zahteva i dosta je jednostavna za gajenje.

Tabela 1. Poređenje Rumbe sa sortama Sonata i Honeoye *Skala od 1-9. Veći broj označava bolji ukus, konzistenciju, mogućnost skladištenja i manju osetljivost pokožice.

rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagoda    rumba jagoda
rumba jagoda


Jedna od najukusnijih sorti

darselect jagoda

Darselect spada u grupu srednje ranih sorti. Veoma dobre prilagodljivosti na različite uslove gajenja, pogodna za gajenje i na otvorenom polju ali i u plasteničkoj proizvodnji. 90% potrošača je ocenilo Darselect kao sortu izuzetnog slatkog ukusa, atraktivnog i čvrstog ploda, čime je zasluženo svrstana u TOP 10. Formira snažan uspravan bokor sa a dobro razvijenim korenovim sistemom. Prosečna masa ploda je 19-20 g, daje oko 90% prve klase, pošto se u poslednjim berbama zpaža smanjenje krupnoće ploda. Plodovi su svetlije crvene boje bez sklonosti ka tamljenju nakon berbe i odlične je transportabilnosti. Prosečan prinos varira od 700-900 g po bokoru. Pogodna je i za zamrzavanje i svežu potrošnju.

Top ten po klasifikaciji Noursefarms rasadnika.

Plodovi su konusni, sjajni, veoma krupni, čvrstii transportabilni. Održava veličinu ploda tokom godine, čak preko 90% plodova prve klase. Snažna biljka I dobar rod.

darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda


Među najranijim u Evropi

Darojal je među najranijim sortama u Evropi. Formira vrlo snažnu, bujnu biljku i jak korenov sistem.

Daje vrlo atraktivne, krupne plodove, u proseku 9gr po plodu. Plod je konusnog oblika, tamno crvene boje u punoj zrelosti. Izraženi ukus i aroma. Ima čvršći plod, i pokožicu i meso, stoga je veoma transportabilna. Daje mali procenat plodova druge klase. Odlično podnosi i skladištenje.

Biljka ima i veoma jake cvetne drške koje se obaraju na foliju tek kad plodovi postanu krupni. Ovo je posebno značajno kod kišnih perioda tokom cvetanja i formiranja plodova.

Iz razloga što je sorta vrlo bujna, potrebno je voditi računa o prihranjivanju azotom da bi se regulisala bujnost.

Kao sorta otporna je na zimske mrazeve i prilično toleratna. Zahteva veće norme zalivanja u odnosu na druge vrste.

darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda
darselect jagoda    darselect jagoda


CORY  je holandska sorta ranog vremena zrenja, stiže na rod oko 2 dana posle najranijih sorti na tržištu. Biljke su srednje bujne, jake i zdrave. Jedna od glavnih karakteristika je visok prinos i ukoliko se poštuje tehnologija ishrane  ima i veliki procenat plodova prve klase. Plodovi sorte Cory  su ukusni, krupni,  jake crvene boje spolja  i iznutra i plodovi se odlikuju  izuzetnom čvrstinom koja omogućava čuvanje ploda čak i do 3 nedelje. Cory je idealna sorta za izvoz, sa tog aspekta gledano slobodno možemo reći među najboljima na tržištu.  Izborom sorte Cory napravićete "pun pogodak".

                                                                   

                                                                 

  

mode_edit