Uništavanje korova plamenom i dezinfekcija zemljišta

Toplotni tretmani „plevljenja korova“ i „dezinfekcije toplotom“ su održive i ekološke agrotehničke mere. Zajedno mogu biti definisani kao „TRETMANI PLAMENOM“.

Uklanjanje korova plamenom je tehnika koju je patentirao Jonh Craig 1852. godine u Arkazasu, USA. Koristeći prirodna goriva, tehnika se sve više primenjivala tokom 1940/50 godine, ali je problem bio što su benzin i nafta izuzetno skupi a i veliki zagađivači. Do prekretnice je došlo zahvaljujući dostupnosti tečnog naftnog gasa TNG.

’60-ih godina prošlog veka, 15.000 mašina je koristilo ovu tehniku u USA, dok je u Evropi – Holandiji i Engleskoj, njihova primena bila isključivo u defolijaciji krompira.

Tehnika tretmana plamenom zasniva se na ključanju korovskog tkiva. Tokom tretmana, vreme zagrevanja je dovoljno kratko kako bismo izbegli karbonizaciju biljnog materijala. Trenutni efekat zagrevanja dovodi do naglog širenja ćelijske plazme, izazivajući rupturu spoljašnje membrane. Na ovaj način se prekida intracelularni protok hrane i stoga ćelija više ne može da se hrani. U roku od 2 ili 3 dana usled neprekidnog isparavanja razderane kutikule (zaštitnog filma), biljka se osuši i umire. Tehnika tretmana plamenom ne sagoreva korov odmah nakon tretmana već biljke pokazuju varijaciju pigmentacije izazvanu isključivo toplotom. Ova promena će biti vidljiva u par minuta i izazvana je sokom koji curi iz ćelija. Uspeh tretmana se može proceniti nakon nekoliko dana, kada biljka postane žuta, što inače prati sušenje biljaka.

Ovo je tehnika koja koristi toplotu da eliminiše korov, gljivična oboljenja, bakterije i štetne insekte bez korišćenja pesticida koji imaju štetno dejstvo na okolinu i korisne insekte. Toplotno zračenje generiše specijalna oprema, kao što su gorionici na TNG gas.

unistavanje korova

Tretman plamenom je termička obrada kako bi se smanjilo prisustvo stranih tela u i na tlu, kao što su korov, seme, gljivične bolesti, bakterije i insekti a upotreba TNG-a donosi veliku prednost jer se ne raspršuje nijedna potencijalno toksična supstanca u atmosferu niti oslobađa bilo kakav štetni ostatak u zemljištu ili u biljkama. Tretman plamenom ima mali uticaj na životnu sredinu, ekonomski je održivo, a može se koristiti i u civilnim i u poljoprivrednim poljima. Ova oprema se može koristiti u organskoj i bio proizvodnji i postaje sve značajnija jer se broj dozvoljenih aktivnih materija i pesticida iz godine u godinu sve više smanjuje zbog njihovog negativnog uticaja na životnu okolinu.

Tretman plamenom u poljoprivrednim poljima

  • Povrtarske kulture (lisnati usevi (salata, spanać, ...), beli luk, crni luk, šargarepa, krompir, paradajz do faze postavljanja oslonca, paprika, špargle, itd.)
  • Ratarske kulture (kukuruz, suncokret, soja, itd.)
  • Voćne kulture (plantaže jabuka, krušaka, trešnje, lešnika, borovnice, vinogradi, itd.)

dezinfekcija zemljista                   unistavanje korova

Dezinfekcija zemljišta pre setve i/ili rasađivanja            Uništavanje korova u vinogradu

unistavanje korova       unistavanje korova

   Primena u ratarstvu                                                      Primena u voćarstvu

Prednosti:
nula ostataka
• stabljika se ne dodiruje
• visoka brzina rada
• zahteva traktor male snage
• niski troškovi održavanja
• praktično
• ekonomično
• mali uticaj na životnu sredinu


NOVO ! ! !

Iznajmljivanje plamenika za dezinfekciju zemljišta i uništavanje korova.
Cenu iznajmljivanja možete videti na sledećem linku: KALKULATOR.

Tretman plamenom - voćnjaci i vinogradi

unistavanje korova unistavanje korova

unistavanje korova    unistavanje korova

 

Rezultati nakon 20 dana od tretmana  

  unistavanje korova plamenom       unistavanje korova       unistavanje korova

Uništavanje korova

Tretirana zona 10 dana nakon tretmana

Uništavanje korova

Netretirana zona

  

Pored korova efikasno je i na bilo koju vrstu štetočina.
Dejstvo tretmana je oko 3-4 nedelje nakon čega se tretman ponavlja.

Kako izgleda primena mašina za tretiranje plamenom u praksi:

  • U zavisnosti od tipa mašine koriste se traktori snage 30-60kW,
  • Potrošnja propana je u granicama 23-24 do 26-28 kg/ha u zavisnosti od vrste kulture koja se tretira, međurednog rastojanja, brzine traktora, ...
  • Prosečna brzina traktora je 3-5 km/h.

 U voćarstvu: zasadi jabučastog i koštičavog voća, lešnika, borovnice, ...

  • za ravne terene može se koristiti mašina koja istovremeno tretira levu i desnu stranu. Za približno sat vremena istretira se površina od 1ha,
  • za terene u nagibu koristi se mašina koja ima gorionike samo sa jedne strane, za jedan red potrebna su 2 prolaza. Za približno 2 sata istretira se površina od 1ha.

U ratarstvu: mašine mogu imati različitu širinu – za 4, 6 ili 12 vrsta, 1ha se istretira za približno 1-2 sata.

U povrtarstvu imamo 2 tipa mašina:

  1. za dezinfekciju zemljišta pre setve ili rasađivanja. Radne širine mašina mogu biti 1,4m ili 1,6m, a mogu biti i sa duplim širinama: 2,8m ili 3,2m. Ako se radi tretman u plastenicima vreme rada zavisi od dimenzija i broja manipulacija na okretanju, a na otvorenom 1 ha istretira sa duplom mašinom za sat-dva vremena.
  2. Za uništavanje korova plamenom potrebno vreme je na otvorenom 1-2 sata, u zaštićenom prostoru približno duplo veće.

mode_edit