Sezona gajenja borovnice u 2023. godini

U zasadima borovnice u Srbiji, sezona njenog gajenja se privodi kraju. Spremaju se rodni pupoljci za narednu sezonu i biljke se polako pripremaju za ulazak u fazu mirovanja. Proizvodnja borovnice u ovoj sezoni  bila je teška i nepredvidiva. U tome su klimatski faktori igrali značajniju ulogu. Blaža zima sa malom količinom padavina i niskim temperaturama, ukazivala je da će vegetacija i ove sezone ranije početi.

I proizvođači i agronomi su se na osnovu iskustava od ranijih sezona nadali ranijem početku berbe i u ovoj sezoni. Da nijedna proizvodnja u poljoprivredi nije nikada idealna, pobrinuli su se klimatski faktori. Već na samom početku sezone postojao je strah u pojedinim regionima da će prolećni mraz u fenofazi cvetanja redukovati rezidbom planirane i očekivane prinose, kao što je to bio slučaj u prethodnoj sezoni. No ipak to se nije desilo. U fenofazi cvetanja mraz je izostao. Čak je u nekim regionima Srbije u kojima je bio najavljivan i redovno svake sezone prisutan, pao sneg i dodatno na taj način zaštitio cvetove borovnice od mogućeg izmrzavanja.

Kada se preživeo mraz i kada smo pomislili da će proizvodnja borovnice biti jednostavnija nego bilo koje sezone pre, krenuo je period sa čestim padavinama, što je otežavalo i oprašivanje cvetova, ishranu biljaka i samu zaštitu.

Ovo je proizvodnju borovnice učinilo veoma izazovnom. Uz blagovremene savete, redovnu kontrolu pH i EC vrednosti, odabiru kvalitetnih đubriva i sredstava za zaštitu, njihove primene u pravom trenutku i tačno definisanoj količini, a i posvećenosti samih proizvođača, teškoće u proizvodnji su prevaziđene.

     

Kontrola pH i EC vrednosti tokom posete zasadu borovnice

Kada se na zasadima redovno vrši monitoring na prisustvo štetnih insekata i prati zdravstveno stanje i kondicija biljaka, mogućnost da se učine propusti u proizvodnji, svedeni su na minimum.

     

Monitoring prisustva štetnih insekata i zdravstvena procena zasada

Stanje bobica neposredno pred berbu kao i tokom berbe kod svih proizvođača kojima ATP Irrigation pruža pomoć u proizvodnji bio je vrhunski i po krupnoći i po kvalitetu. Tome svedoče i otkupna mesta gde su proizvođači svoje borovnice predavali. Njihove borovnice su bile u premijum (preko 18mm) i prvoj klasi.

     Merenje borovnice     Merenje borovnice     

Premijum (preko 18mm) i prva klasa borovnice

Kalibriranje borovnice

Klimatske faktore i rizike u proizvodnji smo znanjem, posvećenošću i redovnim kontrolama, uspešno prebrodili i proizveli kvalitetne bobice, međutim ono što je okarakterisalo ovu sezonu je ipak otkupna cena borovnice. Na nju nismo mogli bitnije da utičemo (bar dok se više proizvođača ne udruže da sami izvoze, nađu kupce i pregovaraju oko cene). 

Početak berbe borovnice u sezoni 2023. po pitanju cene ulivao je nadu da će sezona biti  bolja od prethodne. Početna cena za kg borovnice u većini hladnjača koje su vršile otkup bio je 7,2 evra/kg, što je za 2 evra veća cena nego prethodne sezone. Jasno je bilo da nije za očekivati da će ta cena biti tokom cele berbe, ali je nivo početne cene obećavao da će na kraju, kada se podvuče crta, prosek biti preko 5 evra/kg. Taj prosek je na kraju kod nekih otkupljivača ipak ostvaren.

Berba borovnice     Berba borovnice

Berba borovnice 2023. godine

Međuti, ono što je pokvarilo konačnu ocenu uspešnosti proizvodnje borovnice u Srbiji u ovoj sezoni, je činjenica da je otkup nešto ranije prekinut i da mnogi proizvoćači tu poslednju berbu nisu imali gde da predaju. Proizvođači su tako količine koje su im ostale preradili i ispekli rakiju od borovnice.

Jedan od načina da se u sezonama koje slede izbegne ovakva situacija, da poslednja berba završi u preradi, tj. u rakiji, jeste, da se akcenat stavi na oštriju rezidbu. Ona će nam doprineti većem procentu bobica, koje će biti krupnije i teže, a to će svakako povećati i učinak berača, smanjiti troškove proizvodnje, jer ćemo ranije završiti sa berbom, uhvatiti bolje cene i time ostvariti bolju prosečnu cenu. Berač će za sat vremena branja ubrati isti broj bobica veličine 14mm i veličine 18mm, s'tim što, ako imamo krupne bobice težine 2,5 grama pre će se napuniti gajba i više će se gajbi ubrati. U tabeli 1 je dat prikaz dimenzija bobica u mm, sa njihovom težinom u gramima.

 

Tabela br. 1: Težina bobica borovnice na osnovu izmerene njene veličine

Krupnoća bobica u milimetrima

Težina bobica u gramima

14mm

1,2 g

15mm

1,5 g

16mm

1,8 g

18mm

2,4 g

20mm

2,7 g

Primera radi, da berač ubere 3,5 kg borovnice biće potrebno 1.458 bobica krupnoće 18mm, a za istu količinu krupnoće 14mm biće potrebno 2.917 bobica. Računica je jasna: za 1 ubranu gajbu klase 14mm, može se ubrati 2 gajbe klase 18mm.

Kada se sve sagleda i uzmu u obzir sve gore nabrojane teškoće sa kojima su se proizvođači borovnice u ovoj sezoni susreli, možemo reći da je bila uspešnija od prethodne. Međutim kada gledamo samo cenu borovnice i troškovi njenog gajenja u prethodne 2 sezone, prisutno je nezadovljstvo među proizvođačima, među kojima neki od njih razmišljaju o napuštanju proizvodnje i o prodaji svojih zasada.

Ne treba zaboraviti da je borovnica biljka koja  može da se gaji i eksplatiše 15-30 godina (u zavisnosti od tehnologije gajenja), ukoliko joj obezbedimo sve neophodne uslove. Takođe, ratna situacija u Ukrajini umnogome je poremetila tržište borovnice i uticala na otkupnu cenu u prethodnoj godini. Svakako, shodno tim činjenicama ne bi trebalo, na osnovu samo dve sezone gajenja i otkupnih cena, donositi zaključke i savete da li je treba i da li se isplati njeno gajenje.

Pre donošenja odluke o napuštanju ili ulasku u proizvodnju borovnice treba uzeti u obzir  činjenicu da borovnica spada u najlekovitije voćne vrste koje čovekovom organizmu, njenom konzumacijom, pruža mnogobrojne blagodeti - što će zasigurno uticati na njenu sve veću potrošnju. Na osnovu dugoročnog istraživanja  svetskog tržišta voća, stručnjaci procenuju da će do 2030. godine, borovnica postati najtraženija voćna vrsta među potrošačima. Kao najtraženija voćna vrsta, situacija po pitanju cene i otkupa će se svakako promeniti, jer sa porastom tražnje i činjenicom da ne može baš svuda da se gaji i cene će biti bolje.

Proizvođači i agronomi u Srbiji su naučili kako se gaji borovnica. Znanja ne manjka. Naše podneblje joj izuzetno odgovara, inostrani kupci je rado od nas kupuju, tako da nema prepreka u njenom kvalitetnom i uspešnom gajenju. Stvar je realnih ciljeva, odgovornosti i predanosti. O tome nam mogu posvedočiti mnogi uspešni proizvođači u Srbiji.

 

Atp Irrigation

02.09.2023.