Koja je preporučena dimenzija saksije za uzgoj borovnice?

Investitori koji žele da rade uzgoj u saksijama ili im je zbog tehnoloških preduslova ovo jedino prihvatljivo rešenje, često imaju dilemu o dimenzijama saksije. 

U Holandiji, prve plantaže borovnica koje su podignute pre 20 godina su u saksijama zapremine 25 litara. I dan danas te biljke plodonose. Stručnjaci Fall Creek-a, koji već više od dve decenije proučavaju uzgoj borovnice u saksiji, preporučuju kao optimalnu zapreminu saksije od 35 litara. Na žalost, u Srbiji imamo situaciju da posle praćenja proizvodnje od samo 2-3 godine donose se zaključci o optimalnim zapreminama saksija i pri tom nemamo ni jedinstven zaključak već mišljenja variraju od zapremine 45l pa sve do 100l.

Saksije otporne na temperature od -30°C do +40°C

Sa saksijom zapremine 35 litara, što je čak 10-15 litara više nego holandski način uzgoja u saksijama, ili pak zapremine 45-50 litara, postižete optimalan odnos cene investicije i tehnologije uzgoja. Čak i male greške u proizvodnji neće se bitno odraziti na biljku. 

Saksije su od polipropilena koji se 100% može reciklirati i testirane od strane Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu na temperature od -30°C do +40°C. Dugogodišnjim istraživanjem stručnih lica, raspored rupa na saksiji je tako napravljen da imamo ravnomeran oced i optimalnu vlažnost u zoni korenovog sistema. 

Veća saksija nije nužno i veći prinos, ali jeste veći trošak!

Bilo da je saksija od 35, 45 ili 50 litara, stručnjaci Fall Creek-a uvek projektuju prinos na 4kg po biljci (saksiji) kada je ova tehnologija u pitanju. Biljka u saksiji od 100 litara ne daje 3 puta veći prinos!  Veličina saksije utiče jedino na cenu investicije prilikom podizanja plantaže što može povećati investiciju za 35 do 40%, dok Vas sadnica borovnice košta isto. 

Količina supstrata za saksiju od 50 litara je za 30 % veća u odnosu na količinu supstrata potrebnog za saksiju zapremine 35 litara. Time je, sa finansijskog aspekta, u startu investicija veća za dodatnih 30%.   

Stručan tim ATP-a se raduje Vašem pozivu!

Opredelite se za saksije od polipropilena optimalne zapremine 35 litara. Uz automatizovan sistem irigacije i fertirigacije, gde redovnom kontrolom procenta drenaže (oceda) i uslova u kojima se uzgaja borovnica, sasvim sigurno možete očekivati uspešnu proizvodnju i kvalitetan rod.

Želite da porazgovarate o svojim planovima za uspešnu proizvodnju borovnice ili da već postojeću proizvodnju unapredite pomoću naše tehnologije, slobodno nas pozovite radnim danima na brojeve telefona: 011/26 61 857, 011/ 26 66 662, 063/80 37 132 ili 062/80 37 140.

Posetite naš sajt na www.atpdoo.rs.

Zapratite naš IG i FB nalog sa najaktuelnijim temama.

Pišite nam na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..