Kako podići plantažu borovnice kada je u pitanju hidroponski uzgoj?

Vreća ili saksija je dilema koju investitori imaju kada je u pitanju podizanje plantaže borovnice i hidroponski uzgoj. Holanđani imaju zasade u saksijama stare preko 15 godina. Jednom posađena sadnica u saksiji se i dan danas eksploatiše u bez ikakvih problema. Rok trajanja saksije ukoliko nema mehaničkih oštećenja je u praksi od 15 godina pa na više.

Kod vreća, prilikom kupovine, možemo čuti kako će nas ta vreća služiti 10-15 godina. Da li je to baš tako? Praksa pokazuje da u zavisnosti od kvaliteta izrade, mogu trajati od par meseci do nekoliko godina. 

Kako kontrolišemo rast i razvoj biljke u vreći i saksiji?

Često imamo potrebu da proveravamo stanje korenovog sistema prilikom hidroponskog uzgoja borovnice. Kada je u pitanju borovnica posađena u vreći, nekako ćemo je i izvaditi iz vreće. Problem nastaje kada tu istu sadnicu pokušamo da vratimo u vreću.

Saksije od polipropilena su konusnog oblika i manipulacija sa sadnicom je jednostavnija i lakša. Dok je biljka mlađa, vrlo jednostavno je možemo izvući iz saksije i proveriti stanje korenovog sistema i njen generativni rast. 

Znamo da je borovnica biljka koja ima potrebu za većom količinom vode, ali zbog specifičnosti korenovog sistema ne voli da leži u vodi. Zbog toga je veoma važno kontrolisanje oceda. Kako možemo kontrolisati oced kod sadnice posađene  u vreći? Nikako. Kod sadnice koja je posađena u saksiji, to možemo veoma jednostavno uraditi. Saksija je specijalno dizajnirana da sam oblik i raspored rupa kontroliše maksimalno dozvoljenu količinu oceda. Samim tim, ne postoji rizik od zadržavanja vode u zoni korena i pojave bolesti, kao što je to slučaj kod vreće. 

Saksija koja je postavljena na niži banak ili ukopana (⅓) u visoki banak je stabilnija, lakša je manipulacija prilikom berbe, a u slučaju obilnijih padavina, nemamo rizik od ležanja biljke u vodi u zoni korena. Kod vreće, ništa od navedenog nismo u mogućnostida uradimo. Samim tim je biljka izložena većim rizicima, posebno kada nam je zemljište teško i slabo propusno, pa imamo veće zadržavanje vode na površini.

Ukoliko se plantaža nalazi u veoma vetrovitom području, rizik od isušivanja supstrata u vreći je daleko veći. Samim tim imamo potrebu za dodatnim navodnjavanjem. Saksija je zatvorena i otporna na udar vetra, zadržava dozvoljenu količinu vlage u zoni korena, tako da nemamo potrebe za dodatnim navodnjavanjem.

Stručan tim ATP-a se raduje Vašem pozivu!

Opredelite se za saksije uz automatizovan sistem irigacije i fertirigacije, gde redovnom kontrolom procenta drenaže (oceda) i uslova u kojima se uzgaja borovnica, sasvim sigurno možete očekivati uspešnu proizvodnju i kvalitetan rod.

Želite da porazgovarate o svojim planovima za uspešnu proizvodnju borovnice ili da već postojeću proizvodnju unapredite pomoću naše tehnologije, slobodno nas pozovite radnim danima na brojeve telefona:

011/26 61 857, 011/ 26 66 662, 063/80 37 132, 062/80 37 140.

Zapratite naš IG i FB nalog sa najaktuelnijim temama.

Pišite nam na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..