Bušite bunar za voćnjak? Kako da ne pogrešite?!

U poslednjih godinu dana kod gotovo svih investitora koji su nam se obratili za sistem navodnjavanja uočavamo da se bez obzira na lokaciju bunara javlja jedan jedini kapacitet - 1 l/s. Da li je bunar bušen u Preševu ili Horgošu, Vršcu ili Sremskoj Mitrovici ili Loznici svuda je kapacitet identičan i iznosi 1 l/s.

Odmah dobijate podatak da za 24 sata imate preko 80m3 vode, da možete da navodnjavate 2-3 ha. Sa bunarom malog kapaciteta NE MOŽETE direktno navodnjavati ni plantažu veličine 1 ha, o većim površinama da ne govorimo. Biljke moraju dobiti vodu U JUTARNJIM ČASOVIMA. Idealno je da prvo navodnjavanje imate 2 sata po izgrevanju sunca, a poslednje oko 17.00 časova (u letnjem periodu). NOĆU SE BILJKE NE NAVODNJAVAJU!!! Zato, ako je bunar malog kapaciteta, morate na neki način akumulirati vodu pa iz tog vodozahvata (ma šta god on bio) pumpom većeg protoka obezbeđujete da vaše biljke dobiju vodu i hranu u tehnološki optimalnim rokovima i količinama.

Više puta, kada su nam se investitori javljali na vreme i kada su izabrali dobre firme koje buše bunare, uspeli smo da investitoru uštedimo i novac i pojednostavimo sistem. Na osnovu dimenzija plantaže, biljne vrste i idejnog rešenja sistema navodnjavnja mi smo u saradnji sa "bunardžijom" i investitorom dolazili do bunara koji je neznatno bio skuplji ali je imao ne 1 već 2 ili 3 l vode u sekundi i to nam je obezbeđivalo da možemo direktno da navodnjamo plantažu. Ostvarivali smo značajne uštede, dobijali jednostavnije sisteme i tehnološki bolje navodnjavanje.

Preporučeni postupak ugovaranja bušenja arterskog bunara:

1. Prvo proverite da li u okruženju vaše lokacije imate plantaža koje se navodnjavaju, koji su kapaciteti tih bunara i dubine bušenja. Svakako i da li su investitori bili zadovoljni firmom koja je bušila bunar.
2. Proverite sa firmom koja će vam raditi sistem navodnjavanja koji bi min kapacitet bunara bio poželjan.
3. Uporedite željeni kapacitet sa kapacitetima bunara iz okruženja i kapacitetom koji bunardžija obećava.
4. Preporuka je da se uvek uradi probna bušotina i karotaž (snimanje terena po vertikali) da bi se videlo koji kapacitet može da se očekuje. Na osnovu karotaža donosimo odluku da li idemo na toj lokaciji u razbušivanje probne bušotine. Čuvajte se onih koji vas ubeđuju da je karotaža nepotreban, da oni na osnovu iskustva znaju da ima vode itd. Nije potreban karotaž ako je bunardžija u okruženju bušio nekoliko bunara. U suprotnom, ako neće da radi karotaž neka garantuje količinu vode ali ne 1l/s.
5. Ne isplaćujte 100% bunar dok ne dobijete izveštaj o ispitivanju bunara. On mora da sadrži:
A) statičku visinu,
B) dinamiku visinu,
C) kapacitet pri datoj dinamičko visini, insistirati da bunardžija ispita kapacitet pumpom protoka 2-3 l/s jer lako je prigušiti pumpu ako teren jednostavno ne dozvoljava veći kapacitet.
D) da li se može posle razrade bunara očekivati veći kapacitet i koliko,
E) dubinu postavljanja pumpe,
F) izveštaj o ispitivanju vode - mikrobiološki i izveštaj o ispitivanju kvaliteta vode SA STANOVIŠTA NAVODNJAVNJA! Voda može biti pogodna za piće a da nije dobra za navodnjavanje. Vodite računa, taj izveštaj je veoma važan i više puta smo u praksi imali slučajeve da proizvodnja nije mogla da se ostvari ili da su rezultati bili loši a razlog je bio loš kvalitet vode sa stanovišta navodnjavnja.

Za sada izveštaj o pogodnosti vode za navodnjavanje rade samo poljoprivredni fakulteti u Beogradu i Novom Sadu, Institut za ratarstvo u Novom Sadu i Knjaz Miloš u Aranđelovcu. Izveštaj bilo koje druge institucije neće biti kompletan, a kada bunardžija izvadi test pumpu onda uzorak ne možemo uzeti dok ne ugradimo novu pumpu.

Svim investitorima, koji nam poklone poverenje, rado ćemo pomoći i voditi ih kroz proces ugovaranja i izrade najbolje mogućeg bunara na datoj lokaciji. Savet je da izradu bunara i elektropriključak rešavate NA VREME - da bude sve završeno min 6 meseci pre startovanja navodnjavanja da bi bunar mogao da se razradi i ispere se pesak.

ATP IRRIGATION tim

busenje bunara

mode_edit