TEHNOLOGIJA UZGOJA HOLANDSKIH SORTI JAGODA

Na osnovu rezultata sa naših oglednih polja i kod proizvođača došli smo do nekoliko zaključaka kako se moraju gajiti holandske sorte jagoda.

1. Preporučljivo je da se izrada bankova sa folijom za prolećnu sadnju obavi u jesen, što kasnije, a pre nego što zemljište postane prevlažno. Razlog - da se zemljište tokom zime slegne i kada na proleće posadite sadnicu ona ostaje na dubini sadnje. Ako na proleće čekate da se zemljište prosuši kako biste ga adekvatno pripremili, možete zakasniti sa sadnjom i to se direktno odražava na prinos u prvom rodu.

mulch folija


2. Ako ostavite pripremu bankova u proleće i umesto preporučenih termina za sadnju 20-25. marta obavite sadnju oko 5-10. aprila suočavate se sa min 4 problema: prvo, ako nije prošlo minimum 15 dana od izrade bankova do sadnje zemljište će tokom sleganja bankova “usisati” sadnice, one će izgledati kao da su preduboko posađene i to Vam smanjuje prinos za 10-30% i drugo - izaziva bolesti jer je korenov vrat umesto na površini zatrpan zemljom. Kao treće: biljka će “izbaciti” min 2-3 cveta manje ako se posadi početkom aprila umesto krajem marta - manji prinos). I četvrto: kraj berbe verovatno ulazi u period visokih temperatura, kada će plodovi početi naglo da budu zreli, biće sitniji (manji prinos) i lošijeg kvaliteta. Proizvođači koji su slušali preporuke i uradili jesenju pripremu imali su prethodnih godina bez izuzetka neuporedivo bolje rezultate od proizvođača koji su sadili istu sortu ali su sve radove obavljali u proleće.


3. Posle prolećne berbe sadnice se navodnjavaju intezivno još oko 15 dana i u tom periodu se 2-3 puta prihrane, da se “oporave” od roda i malo regenerišu. Potom se sadnice OBAVEZNO šišaju i OBAVEZNO se uradi zaštita. Tokom jula i do polovine avgusta sadnice se samo navodnjavaju čistom vodom i to malim dozama, da ne bujaju mnogo i redovno se zaštićuju, pogotovo obratiti pažnju na štetočine. Kako se na našoj geografskoj širini DIFERENCIRANJE RODNOG POTENCIJA, ZA NAREDNU SEZONU VRŠI OD POLOVINE SEPTEMBRA DO KRAJA OKTOBRA, da bi sadnica jagode u taj period ušla spremna i generisala max rod, potrebno je da startujemo sa intezivnom tehnologijom navodnjavnja i ishrane polovinom avgusta. Ako se razvijaju stoloni obavezno ih uklanjati. Tokom razvoja sadnice mora se voditi računa o tehnologiji zaštite.


4. Uočeno je da holandske sorte imaju veliki rodni potencijal i da u zavisnosti od sorte narednog proleća (drugi rod) razvijaju i po 10-12 cvetnih grana sa po 100 do 150 zametaka. S obzirom da je nemoguće (ili veoma teško) ishraniti toliki broj plodova i obezbediti njihovu komercijalnu vrednost (da sazreli na vreme i da ima odgovarajuću krupnoću ploda), OBAVEZNO se u proleće vrši razređivanje korenovih vratova tako da se ostavljaju max 3 korenova vrata, a kod pojedinih sorti jagoda, kao na primer kod Salse, Florence ili Senga Sengane ostavljaju se max 2 korenova vrata.

zasad jagode Holandija

Fotografija predstavlja obavezno uklanjanje cvetova u matičnom zasadu gde se proizvode sadnice, to je preduslov dobijanja kvalitetnog sadnog materijala.

 
5. Ako holandske sorte jagoda gajite na istoj plantaži u kombinaciji sa sortama koje su do sada bile uobičajene u Srbiji, tehnologija navodnjavnja i ishrane ne može biti identična. Ako izabrana holandska sorta jagode zameće veći broj plodova i ima veći rod od sorte koju imate na drugom delu plantaže, morate razdvojiti navodnjavanje i ishranu i davati svakoj sorti količinu vode i đubriva proporcionalnu broju zametaka i biljnoj masi. Jedino u tom slučaju mogu da se vrše merodavna poređenja holandskih i ostalih sorti jagoda i možete da ostvarite genetske potencijale koje svaka sorta jagode ima. Preporuka je da sa holandskim sadnicama jagode zasadite onoliku površinu koju vašom opremom navodnjavate “u jednom cugu”, da to praktično bude jedna zona koju ćemo lako razdvojiti od ostatka plantaže i gde ćemo tehnologiju ishrane i navodnjavanja prilagoditi potrebama zasađenih biljaka.

SERVISNE USLUGE I VOĐENJE PROIZVODNJE


Našim kupcima sadnog materijala (za min 20 ari) obezbedićemo na osnovu hemijske analize zemljišta i vode tehnologiju osnovnog đubrenja, odlične italijanske folije za jednorede i dvorede, višegodišnje italijanske PLUVIO kapajuće trake izuzetno otporne na zapušavanje, mašine za izradu bankova, tehnologiju fertirigacije i standardnu tehnologiju zaštite a u slučaju potrebe možemo (uz nadoknadu) voditi i proces proizvodnje i/ili uvesti GLOBAL GAP standard. Veoma su izvesni (za određene regione) i kontakti sa direktnim inokupcima svežeg ploda za njihova tržišta ali pod uslovom da svi proizvođači iz regiona prihvate jedinstven sortiment i tehnologiju uzgoja i da imaju komercijalno prihvatljivu količinu – Zadruge i Udruženja, izvolite, javite se - ako ste spremni da prihvatite nove tehnologije, nov sortiment i da dobro zaradite. Jagoda je prvo sezonsko sveže voće i veoma se lako prodaje ako imate kvaitetne i ukusne plodove.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama biće nam zadovoljstvo ako nas pozovete i/ili posetite.

mode_edit